• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

De Brouwerij

Een stukje geschiedenis

Ergens begin deze eeuw kwam een groep Zevenaarse vrienden op het idee om zelf bier te brouwen. Een leerproces van vallen en opstaan, verrassingen en teleurstellingen. Maar al doende leert men. Gaandeweg ontstond er belangstelling voor de brouwsels van deze pioniers van “De Nieuwe Lelie” en daarom besloot men om het op een grotere schaal aan te pakken. Met succes!
De "Jonkheer"-bieren danken hun naam aan het landgoed “Sevenaer” waar ons bier in de daarop volgende jaren verder werd ontwikkeld en gebrouwen. Nu worden ze gebrouwen op de eigen locatie aan de Markt 7 in het centrum van Zevenaar.

De geschiedenis van het bier brouwen in Zevenaar gaat terug tot de 14e eeuw. De stad kende meerdere brouwerijen. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd er gestopt met het zelf brouwen. Maar nu doet Zevenaar weer mee met de Jonkheer-bieren.

Het brouwproces

Het brouwen gaat volgens een eeuwenoud beproefd principe. Met gemoute gerst, haver of tarwe wordt een brouwsel bereid, dat onder zorgvuldig roeren tot een zoete wort kookt. Dat is de basis voor het bier. De gist zorgt er vervolgens voor dat de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuur.
Met de geplande inrichting van een authentieke vloermouterij hebben we straks het hele proces van het bier maken, van graankorrel tot bier in het glas, in eigen huis en hebben we volledige controle over de ambachtelijkheid en zuiverheid van onze bieren.   Markt 7
   6901 AE  Zevenaar
   tel: 0316-253520